پیشوندهای سیستم استاندارد اندازه گیری
سامانه استاندارد بینالمللی یکاها (SI) یک مجموعه پیشوند را برای بیان واحدها مشخص کردهاست که به پیشوندهای اسآی (به انگلیسی: SI prefixes) یا پیشوندهای متریک(به انگلیسی: metric prefixes) میگویند. این پیشوند بیانگر ضرب و تقسیم در توانی از ده است. هر کدام از این پیشوندها نمادی دارد که در قبل از نماد اضافه میشود.
در ادامه مطلب این پیشوندها را ملاحضه بفرمایید.
دسته بندی : علمی آموزشی
یکاهای استاندارد اندازه گیری
دستگاه متریک یک دستگاه اندازهگیری دهدهی است. این دستگاه برای اولین بار در فرانسه در سال ۱۷۹۱ پذیرفته شده و هماکنون پایه دستگاه اندازهگیری در تمامی کشورهای جهان به جز ایالات متحده، لیبریا و برمهاست.
هر چند قصد آغازکنندگان این دستگاه، ایجاد دستگاهی بود که برای تمام مردم به طور برابر قابل استفاده باشد (از نظر تئوری)، اما مشخص شد که نمونههای نخستین برای نگهداری باید زیر نظر حکومت و یا قدرت خاصی قرار بگیرند، هر چند این امید میرود که از سال ۲۰۱۵ دیگر نیازی به نمونههای نخستین نباشد. تا قبل از سال ۱۸۷۵، نمونههای نخستین اندازهگیری توسط دولت فرانسه نگهداری میشد، اما بعد از آن به دست یک نهاد فراحکومتی به نام کنفرانس عمومی وزنها و اندازهها سپرده شد. در سال ۱۹۶۰، این نهاد، سامانه استاندارد بینالمللی یکاها را بهعنوان جایگزین دستگاه متریک منتشر کرد.
یکای استاندارد زمان- طول- جرم
الف)یکای استاندارد زمان
دسته بندی : علمی آموزشی
اشاره قرآن به گلبول های سفید
«إِن کُلُّ نَفْسٍ لَّمَّا عَلَیْهَا حَافِظٌ»(الطارق:4)
«هر کسی در درون خود نیروی پشتیبانی دارد»
« حافظ » : اسم فاعل از مصدر حفظ است. حفظ به معنی: چیزی را از درون یا در درون نگهبانی و نگهداری وپشتیبانی نمودن است، ("حراست"بمعنی: چیزی را از بیرون نگهبانی و پشتیبانی نمودن است). وحافظ: کسی یا چیزی است که چیزی را از درون آن یا در درون آن نگهبانی و نگهداری و پشتیبانی میکند).
نکته آیه:
هرکسی در درون خود نیروی پشتیبانی دارد: بدن هر انسانی یک سیستم حفاظتی دفاعی دارد. برخی از سلولهای آن در جای مخصوصی به انتظار وارد شدن غیر خودیها (باکتریها، ویروسها، میکروبها و مواد خطرناک) هستند و برخی با جـریان خـون در سـراسـر بدن گـشـت میزنند و هـنگام برخورد با دشـمـن با آن درگیر شده و آنرا از پا در میآورند. و به این ترتیب سلامتی بدن را در برابر بیماریها حفظ میکنند و بدن زنده می ماند و با زنده ماندن بدن نفس زنده می ماند.
در مغز استخوان هـر دقـیقه مـیـلـیـونها سلول درست میشوند تا به بخشهای دیگر بدن صادر شوند. این سلولها بین یک صدم تا سه صدم میلیمتر قـطر دارند.
دسته بندی : علمی آموزشی
سد کرخه
سد کرخه یکی از بزرگترین سدهای خاکی دنیا و بزرگترین سد خاکی ایران و خاورمیانه است که بر روی رودخانه کرخه در ۲۲ کیلومتری شمال غربی شهرستان اندیمشک در استان خوزستان ساخته شدهاست.
موقعيت و مشخصات رودخانه کرخه
رودخانه كرخه از مناطق مياني و جنوب غربي رشته كوههاي زاگرس در نواحي غرب و شمال غرب كشور سرچشمه گرفته و پس از طي مسافتي در حدود 900 كيلومتر در امتداد شمال به جنوب ، سرانجام در مرز مشترك ايران و عراق به مرداب هورالعظيم مي رسد. رودخانه كرخه پس از رودخانه هاي كارون و دز سومين رودخانه بزرگ ايران از نقطه نظر آبدهي محسوب مي شود. حوزه آبريز رودخانه كرخه به وسعت حدود 43 هزار كيلومتر مربع ، بين 46 درجه و 57 دقيقه تا 49 درجه و 10 دقيقه طول شرقي و 31 درجه و 48 دقيقه تا 34 درجه و 58 دقيقه عرض شمالي واقع شده است و شامل استانهاي همدان ، كرمانشاه ، كردستان ، ايلام ، لرستان و خوزستان مي باشد.
دسته بندی : علمی آموزشی
سلول های بنیادی
چهل سال پیش، محققان از کشف سلول هایی صحبت کردند که آغازی برای تحولی بزرگ در حوزه علوم زیستی بود. در دهه 1960، محققان متوجه شدند که مغز استخوان انسان شامل دو نوع سلول غیرتخصصی و غیرمتمایز است که از آنها سلول های خونی به وجود می آیند.
دانشمندان این سلول ها را، «سلول های بنیادی بالغ» (adult stem cell) نامیدند. از آن سال تاکنون، تحقیق و بررسی بر روی «سلول های بنیادی» ادامه داشته و کشفیات بزرگی نیز حاصل شده است. تحقیق بر روی سلول های بنیادی، دانش جدید و در حال پیشرفتی است که به ما امکان می دهد چگونگی تکوین یک مجود زنده از یک سلول منفرد را دریابیم. این دانش جدید، به دانشمندان این امکان را می دهد که «درمان سلول محور» را در درمان بیماری ها برگزینند، که اکنون، به عنوان «پزشکی احیاکننده» شناخته می شود. اما «سلول های بنیادین» چه چیزی هستند و چرا مهم اند؟
سلول های بنیادی دو ویژگی مهم دارند که آنها را از انواع دیگر سلول ها جدا می کنند.
دسته بندی : علمی آموزشی
آموزش ساخت تلسکوپ
آموزش ساخت تلسكوپ (دوربین نجومی)
مي خواهم آموزش ساخت تلسكوپي را به شما بگم كه خودم باهاش 3 تا از قمر هاي مشتري و كهكشان آندرومدا رو ديدم(قمر ها رو مثل یه ستاره کم نور و کهکشان رو مثل یه ابر سفید خیلی کوچیک).به اين خاطر هم آموزش مي دهم كه خودم جونم به لبم رسيد و يك مطلب درست داخل اينترنت پيدا نكردم كه كامل و عملي آموزش داده باشد.
دسته بندی : علمی آموزشی
کسوف و خسوف
بررسي علمي ماه گرفتگي و خورشيد گرفتگي
گرفتهاي ماه و خورشيد از بدو تمدن بشري هميشه زيبا و جذاب به شمار نيامده است و چون اين پديده با اوضاع طبيعي اين دو جرم مهم آسمان زمين منافات داشته، لذا آن را شوم ميپنداشتند. ولي اكنون اين پديده فرصت زيبايي است تا انسانها را با اين طبيعت فرموش شده آشتي دهد.
نوشتن پيشگزارش كار مرسومي است كه در جامعة نجوم آماتوري براي رد و بدل كردن يكسري اطلاعات پيشرصدي ارزشمند انجام ميشود. در گرفتهاي ماه و خورشيد نيز وضعيت به همين منوال است و اگر دقت كنيد بولتنهاي مفصلي در دنيا براي آن تهيه ميشود.
كسوف و خسوف چگونه رخ ميدهد؟
همانطور كه ميدانيد ............
دسته بندی : علمی آموزشی
تولید و انتشار موج
در صورت عدم مشاهده تصاویر روی آنها راست کلیک کرده و بازآوری را بزنید.
دسته بندی : علمی آموزشی
موج چیست و چگونه به وجود می آید
با شنيدن كلمه موج معاني مختلفي ممكن است به ذهن خطور كند. مثلاً در استاديوم فوتبال گاهي تماشاچيان به عنوان تشويق گروهي "موج مكزيكي ميدهند" ! و با نظم خاصي در سر جاي خود به بالا و پايين حركت مي كنند.

بقیه در ادامه مطلب
دسته بندی : علمی آموزشی
سراب چیست؟
علت پیدایش سراب این است که در روزهای گرم، پرتوهای خورشید که به سطح زمین می رسند، آن را گرم می کنند. لایههای هوایی که نزدیک سطح زمین قرار دارند، نسبت به لایههای بالایی، گرمتر و در نتیجه رقیقتر می شوند. حال پرتوهای خورشید برای رسیدن به سطح زمین باید از محیط غلیظ وارد محیط رقیق شوند، لذا .........
دسته بندی : علمی آموزشی
نظریه های مختلف در مورد سوختن
نظریه ای که به منظور توجیه فرایندهای شیمیایی مانند سوختن ، اکسید شدن ، احیا شدن ( کاهش یافتن ) و …. در اوایل سده نوزدهم ، توسط اشتال ارائه شد و طرفداران محکمی چون کاوندیش ، پریستلی و شئل پیدا کرد و حدود صد سال ، اساس توجیه رویدادهای شیمیایی بود . این نظریه که از نظر بشر در باره وجود خاک آتشگیر منشا گرفت ، به طور خلاصه چنین بیان می شود :
دسته بندی : علمی آموزشی
درون زمین
درون زمين كره زمين از لايه هاي بسيار مختلفي تشكيل شده است. لايه هاي پائين از مواد سنگين تري تشكيل شده اند. بنابراين داغ تر و چگال تر هستند وتحت فشار بيشتري نسبت به لايه هاي خارجي قرار دارند. ادامه مطلب را بخوانید....
دسته بندی : علمی آموزشی
آشنایی با رادار
آشنایی با رادار
با پیش بینی وجود امواج الکترومغناطیس توسط ماکسول و تلاش دانشمندان دیگر همچون هرتز و مارکونی جهت تحقق عملی آن پیش بینی ها، مخابرات جدید پا به عرصه وجود نهاد و به مرور ضمن پیشرفت فنی و بهره برداری های معقول از اثرات اعجاب انگیز امواج الکترومغناطیسی ، متاسفانه از این امواج در جهت استعمار و تقویت کاربردهای سلاح های کشتار جمعی استفاده گردید و اولین بهره برداری نادرست از آن در جنگ جهانی دوم با ساخت و بکارگیری رادار نظامی صورت گرفت.
هر چند رادار به تنهایی ابزار سودمندی است لیکن به کاربردهای نظامی آن بیش از سایر موارد توجه می شود.
اگر چه رادار منفجر نمی شود و کشنده نیست ولی می تواند برد و دقت شلیک سلاح های قوی را تا چند برابر افزایش دهد. لذا از ابتدای بکارگیری رادار، به منطور کاهش تهدیدات راداری و در خفا نگهداشتن اهداف حیاتی از دید آن اقدامات زیادی صورت گرفته و از سیستم ها و مواد جاذب الکترومغناطیس در این رابطه بهره برداری شده است.
ناگفته نماند کاربردهای غیر نظامی رادار همچون کنترل ترافیک فرودگاه ها و جاده ها ، ناوبری هوایی و دریایی، شناسایی کرات و اجرام آسمانی ، نقشه برداری ، شناسایل معادن زیرزمینی و کاربردهای زمین شناسی و پزشکی در جهت رفاه زندگی بشر بسیار موثر بوده است.(بقیه در ادامه مطلب . . .)
دسته بندی : علمی آموزشی
آب سرد زودتر یخ می زند یا آب داغ؟؟؟
مسلما انتطار داریم آب سرد زودتر از آب داغ دچار انجماد شود ولی تجربه وتحقیق نشان داده عکس این واقیت صحیح است و آب داغ زودتراز آب سرد منجمد میشود.
قابل توجیه به نظر نمی رسد که آب 70درجه سانتی گراد سریع تر از آب 20درجه دچار انجماد شود به طور مثال اگر آب 20 درجه به 30 دقیقه وقت نیاز داشته باشدتا به دمای انجماد برسد ، آب 70 درجه مدت زمان بیشتری نیاز دارد چون در ابتدا باید زمانی را صرف کند تا از 70 درجه به 20درجه برسد و سپس همان 30 دقیقه را پشت سر بگذارد تا منجمد شود ولی واقعیت این است که وقتی آب از 70 درجه به20 درجه میرسد دچار تغییراتی می شود که پیامد این تغییرات می تواند منجر به این شود که زمان انجماد آن کوتاهتر شود. اين پديده، اثر امپمبا Mpemba effect نام دارد.
برای مشاهده توضیحات بیشتر به ادامه مطلب بروید
دسته بندی : علمی آموزشی